dissabte, 22 d’octubre de 2011

VIA RECTAL, PARET DE L'ENTREFORC, MALLORCA


"tampoc sembla tant complicat el descens caminant, no?"...

 Amb aquesta frase, entre d'altres, comencem a devallar, de bon matí, cap el Torrent de Pareis, en ple cor de la ferèstega serra de Tramuntana. Als pocs metres de sortir del cotxe ja es pot albirar el cim de l'entreforc i intuir per on es pot baixar caminant (l'altre opció és la de rappelar la via veïna "Sa cantonada corcada").

El Torrent de Pareis, a part de ser una popular excursió que mena directament al mar (Sa Colobra), és un engorjat amb gegantines parets a banda i banda que atreuen, inmediatament, la mirada de l'escalador que a mesura que penetra al llit del riu es va fent petit a la mateixa velocitat que creixen els murs d'exel·lent i vertical calcari.

En arribar a la desembocadura del conegut i peculiar Barranc de Sa Fosca, que deixa les seves aigües al de Pareis, ens trobem davant mateix del nostre objectiu. Si, si, és allà!!! la Via Rectal puja per una paret d'uns 300m amb una dificultat força homogènia de 5é grau. Això fa que l'escalador quedi bocabadat, doncs el mur extraplomat que s'alça davant els seus ulls no sembla deixar lloc per a una via d'aquesta dificultat, en principi assequible...Amb una Ressenya que ens van fer els cosins Ninot (moltes gràcies!!!) i amb un mar de dubtes, comencem a enfilar-nos per un primer llarg que no sembla tant fàcil com a la ressenya... el segon llarg, un diedre desplomat i desequipat de 6é grau, em toca a mi... una mica intimidat vaig guanyant metres a la fisura i també li vaig perdent el respecte per passar a fruir d'una escalada de les més estètiques que hagi fet mai, amb molt bon canto, poc equipada i amb un traçat per un pany de paret
ESPECTACULAR!
Fidel a la R-4


Els llargs es van succeint, tots i cadascun d'ells, tenen algun tram bonic i/o acrobàtic. En 4 horetes som al cim i en aquest el gran dilema: caminar o rappelar i veure com pinta la via Sa Cantonada Corcada? com que anem sobrats de temps optem per la segona opció.

verticalitat i pati garantit!


La reunió de Sa cantonada és aqui!!! em diu el Fidel... quan la vaig a cercar i a pocs metres d'aquesta ens trobem amb dos bolts i una cadena inox... iuuuuhuuuuu! no caldrà rappelar d'espits corcats per l'òxid i plens de draps en forma de bagues reseques... Atrets per la brillantor dels bolts començo a devallar pel que sembla una via nova amb bolts inox. A 30m del cim ja veig que la via es divideix en dos, i una de les variants no té continuitat... canvio el devallador de posició i començo a remuntar cordes amb un pati sota del cul molt absorvent... finalment agafo l'altre línia de bolts que s'acaba un rappel més avall, per donar pas a reunions novament corcades i que em de reforçar amb alguna baga...

En fi si mai veniu a fer aquesta via, cosa que us recomano si esteu per l'illa, baixeu caminant, doncs els nostres companys ho varen fer uns dies abans que nosaltres i no ho van trobar tant traumàtic!!!!

l'enorme pany que vam rapelar, sacantonada puja per l'espero de lesquerra


Material per la Rectal: allien, groc, vermell, taronja, lila i  camalots 1, 2 i 3 més uns quants tascons i bagues per ponts de roca! Les Reunions estan reequipades i/o canviades d'emplaçament amb material inox així com alguns ancoratges que trobarem als llargs. Us deixo una ressenya actualitzada de la via!!!que la disfruteu!

riki (kalamontse)


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Gracias por la info, me guardo tu reseña tueneada

Chavi

Anònim ha dit...

Tener cuidado con esta reseña. A partir de la R5 pierde exactitud. Nosotros fuimos hacer la vía recientemente y tuvimos problemas al seguir esta reseña. Por ejemplo: el 6 largo son 25 m y no 45/50 como marca el croquis, la R6 antigua es de clavos y no puentes de roca, ademas para encontrar el nicho donde esta esta R hay que coger a la iza de la canal y no a la derecha....en fin!
Espero que esta Info sea de ayuda para los próximos que quieran hacer esta via!
Saludos

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...